|
Info: Sofiero Bryggeri började tillverka öl på gården i Laholm redan år 1888, men kort efter det gick man över till svagdricka och senare även läsk och essenser. Det lilla familjeföretaget levde i skymundan tills hundra år hade gått sen man fått sitt bryggeritillstånd första gången. Då bestämde sig ägaren Sven-Olle Svensson dels för att köpa en brygganläggning, och dels för att gå till myndigheterna och återuppväcka sitt tillstånd att få brygga öl. Detta var i en tid då de stora jättebryggerierna nästan helt dominerade i Sverige, och så få bryggerier som det fanns då, har det inte funnits på evigheter. Kanske var det detta som gjorde att myndigheterna gav med sig. Året efter hundraårsjubileumet, 1989 släpptes det första ölet från Sveriges första mikrobryggeri, Tradition Pils. Senare bytte det namn till Sofiero 1888 Pils, men det skiljer sig numera i smak från ursprungsölet.
Samma år hände något som förbryllade många: Pripps tog över Sofiero Bryggeri. Anledningen till att Pripps ville köpa det var att man ville ha en liten anläggning att brygga specialöl på, men varför Sven-Olle gick med på det är det få som vet. Fyra år senare var han dock igång med ett nytt bryggeri, Thimsfors Bryggeri, och historien om en av Sveriges främsta bryggarkaraktärer fortsätter där.
Pripps blev inte långvariga ägare till Sofiero. Ungefär samtidigt bytte man VD, och denne gjorde sig av med bryggeriet ganska omgående. Anläggningen köptes av några utav de anställda, och produktionen drevs vidare. En utav dem var Martin Lunderot som för närvarande är Sofieros bryggmästare.
Bryggeriet tillverkar gärna lite udda produkter, som mjöd, shandy, öl på whiskymalt och öl med ingefära. All tillverkning sker hantverksmässigt i kopparpannor som upphettas över öppen eld.
|
|
|